Ghelamco Arena

Ziehier de prachtige Ghelamco Arena van KAA Gent. Dit stadion werd gebouwd tussen 2011 en 2013. De eerste wedstrijd vond plaats op 17 juli 2013 tegen het Duitse VfB Stuttgart (2-0 winst voor KAA Gent na goals van Zukanovic en Neto)

Cijfers Ghelamco Arena:

  • Kosten: € 76.000.000,-
  • Capaciteit: 19.999
  • Bouwjaar: 2011-2013
  • Architect: Bontinck Architecture and Engineering & Froku NV
  • Eigenaar: KAA Gent & Stad Gent
  • Eerste wedstrijd: 17/07/2013

Geschiedenis Ghelamco Arena

Ghelamco Arena
Ghelamco Arena tribunes

Op 12 mei 2003 kondigde toenmalige schepen Daniël Termont aan dat vanaf het seizoen 2006/07 de nieuwe thuishaven van KAA Gent zich zou situeren op de site van de Groothandelsmarkt, nabij de R4 en de Ringvaart en vlak bij de snelwegen E17 en E40. Het stadion moet helpen in de verdere groei van de club.

Op 28 november 2005 werd de erfpachtovereenkomst tussen de stad Gent en de cvba Arteveldestadion getekend. Het autonoom gemeentebedrijf “AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent”, kortweg AG SOB, een dochteronderneming van de stad Gent, werd in de plannen betrokken. Nadat er eerder sprake was van ingebruikname van het nieuwe stadion in de loop van 2006 of 2007, werd begin juni 2006 gemeld dat de opening voor de winterstop van het seizoen 2007/08 zou zijn.

Tegen 2007 was de gewezen groothandelsmarkt gesloopt en waren de terreinen vrij, maar de bouw van het stadion bleef vooralsnog uit. Het nabijgelegen ziekenhuis UZ Gent vreesde namelijk voor geluidshinder en mobiliteitsproblemen. Tussen de Vlaamse overheid en de stad Gent ontstond een conflict in verband met het milieueffectenrapport.

Milieueffectenrapport goedgekeurd

Op 28 juli 2007 werd het milieueffectenrapport uiteindelijk toch goedgekeurd. Clubmanager Michel Louwagie kondigde op 12 augustus 2007 in het VRT-programma Studio 1 aan dat met de bouw van het stadion zou gestart worden in januari 2008. KAA Gent zou dan vanaf de zomer van 2009 in het stadion zijn thuisbasis hebben.

Via een persconferentie eind oktober 2007 werden de definitieve plannen uit de doeken gedaan. Het stadion veranderde lichtjes van uitzicht (zo werd de glazen gevel vervangen door een metalen gaas) en er werd meegedeeld dat de bouwaanvraag werd ingediend.

Begin januari 2008 werd dan eindelijk na lang wachten de bouwvergunning afgeleverd. In september 2008 werd begonnen met de voorbereidingen van de bouw. Op 18 september 2008 volgde de officiële eerstesteenlegging door Gents Burgemeester Daniël Termont en KAA Gent-voorzitter Ivan De Witte. In 2009 doken problemen rond de financiering op, even overwoog men de bouw van een afgeslankt complex.

Definitief akkoord 2010

Ghelamco Arena
Ghelamco Arena ingang

Op 6 juni 2010 publiceerde de stad Gent volgende tekst op haar website: De Stad Gent, het AG Stadsontwikkelingsbedrijf, voetbalclub KAA Gent, nv Buffalo en Ghelamco Group cva zijn tot een definitief akkoord gekomen over de bouw en exploitatie van het Arteveldestadion. Na de goedkeuring van de aangepaste erfpachtovereenkomsten in de gemeenteraad op maandag 6 september 2010, startten de bouwwerken. De werken zouden klaar zijn eind juni 2012, zodat KAA Gent het seizoen 2012-2013 in het nieuwe stadion zou kunnen starten. Toch kwam toenmalig Schepen van Sport, Christophe Peeters, op 19 december 2011 met slecht nieuws. Enkel de ruwbouw zou tegen halverwege 2012 afgewerkt zou zijn. De datum voor exploitatie werd verschoven naar eind 2012. Reden van de vertraging waren onder meer verschillende rechtszaken. Door een oud contract wou de vroegere aannemer (Besix) een fikse schadevergoeding bedingen, maar daar wou mede-investeerder en bouwmaatschappij Ghelamco niets van weten.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2012 meldde voorzitter Ivan De Witte dat KAA Gent in principe vanaf juli 2013 in het nieuwe stadion kan spelen. De club legde die datum contractueel vast met vastgoedbedrijf Ghelamco. De opleverdatum werd dus nogmaals met een half jaar verschoven. Zowel in 2012 als in 2013 vlotten de werken aan het stadion echter wel zienderogen. In januari 2013 werden de eerste dakconstructies op de tribunes geplaatst en in februari kwam een extra delegatie werkkrachten aan om de gigantische glazen façade van het nieuwe stadion in elkaar te zetten.

De naam: Ghelamco Arena

Ghelamco Arena
Ghelamco Arena voorkant

31 mei 2013 op deze dag werd bekendgemaakt dat het stadion Ghelamco Arena zou gaan heten, verwijzend naar de ontwikkelaar van het bouwproject. De werknaam Arteveldestadion bleef in algemene omloop.

Het nieuwe stadion werd op 17 juli 2013 ingehuldigd met een galawedstrijd tegen het Duitse VfB Stuttgart. KAA Gent won met 2-0  dankzij doelpunten van Ervin Zukanović en Renato Neto. Een halve maand later, op 14 augustus 2013, wonnen de Buffalo’s ook hun eerste officiële thuiswedstrijd in de Jupiler Pro League (2-1 tegen KV Mechelen). Ilombe Mboyo scoorde in zijn laatste match voor Gent het eerste officiële Gentse doelpunt in de arena.

Eerste titel KAA Gent

Op 21 mei 2015 won Gent zijn eerste titel in de Belgische competitie. Dat in zijn tweede seizoen in het nieuwe stadion. Het won de beslissende wedstrijd van Standard met 2-0, na doelpunten van Sven Kums en Renato Neto. Dit zorgde, op 1 speeldag van het einde, voor een voorsprong van 5 punten op dichtste achtervolger Club Brugge, waardoor Gent niet meer bijgehaald kon worden.

(bron wikipedia)

Eco stadion

​Het dak van het stadion zou voorzien worden van 13.000 m² (of twee voetbalvelden) fotovoltaïsche zonnepanelen maar deze zijn er niet gekomenHemelwater zal worden opgevangen en gebruikt voor het sanitair en de beregening van het veld. De verlichting van het speelveld wordt voorzien aan de onderzijde van de luifel. Zo voorkomt men onnodig lichtverlies en -vervuiling. Hiermee wordt de Gentse voetbalarena meteen het eerste ecostadion in de Benelux.

Kantoren in de Ghelamco Arena

​Projectontwikkelaar Ghelamco ontwikkelt naast het stadion ook 14.000 m² kantoren in het voetbalstadion. Ook 30.000 m² kantoren in twee kantoortorens, de Blue Towers. De kantoren worden te koop aangeboden en komen op de verdiepingen boven de tribunes aan een kant van het stadion. Aan de andere kant komen onder ander skyboxen en persruimtes.

Mobiliteit

Vlak bij het stadion komt een parkeerterrein met plaats voor 1.500 wagens. De andere parkeerplaatsen zijn aan Flanders Expo (3.000) of aan de Blaarmeersen (750) alsook in Gentbrugge (250). Pendelbussen zullen de supporters naar het stadion brengen.

Tramlijn 4 werd in 2016 verlengd naar het UZ Gent; deze lijn wordt mogelijk later nog doorgetrokken tot aan het stadion.

Ontspanning

​Onder de tribunes is er een rondgang met cafés, restaurants en kleine toonzaaltjes. Die zijn het hele jaar toegankelijk. Verder is er een fitnesszaak die privé wordt uitgebaat. Ook is er een vestiging van supermarktketen Albert Heijn op het gelijkvloers.